Wat te doen met vakantiegeld?

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 07 mei 2020

Ondanks enkele uitzonderen in de horeca- en evenementenbranche, ontvangen de meeste Nederlanders ook in 2020 gewoon hun vakantiegeld in mei. Nu je door de coranacrisis waarschijnlijk niet op vakantie kunt, wil je je vakantiegeld misschien anders uitgeven, bijvoorbeeld aan sparen of aflossen.

Met maximaal rendement sparen? Vergelijk, vind en sluit direct de spaarrekening af met de hoogste rente. Sparen hoogste rente vergelijken >>

Wat doen met vakantiegeld? – Sparen

Maar liefst 36 procent van de Nederlanders zet het vakantiegeld op de spaarrekening. Dit is vooral verstandig wanneer je financiële buffer nog onvoldoende groot is. Een financiële buffer zorgt er namelijk voor dat je bij onvoorziene uitgaven niet direct in de financiële problemen komt. 

Tip! Met de bufferberekenaar van het Nibud berekenen je eenvoudig hoe groot jouw financiële buffer ongeveer moet zijn.

Besteding vakantiegeld – Hypotheek aflossen

Extra aflossen op je hypotheek is een andere optie om je vakantiegeld te besteden. Zeker wanneer je een deels aflossingsvrije hypotheek hebt, is dit financieel voordelig. Wanneer je extra aflost neemt je hypotheekschuld af. Hierdoor betaal je over een lager bedrag hypotheekrente. Omdat de hypotheekrente die je betaalt hoger is dan de spaarrente die je krijgt, is het voordeliger om met het vakantiegeld je hypotheek af te lossen dan om het te sparen.

Let op: Wanneer je het vakantiegeld gebruikt om extra af te lossen op de hypotheek, is het slim eerst te controleren hoeveel je boetevrij mag aflossen. Veel hypotheekverstrekkers hanteren namelijk een maximaal bedrag per jaar.

Wat te doen met vakantiegeld? – Schulden aflossen

Tot slot kun je het vakantiegeld gebruiken om schulden af te lossen. 17 procent van de Nederlanders doet dit ook. De rente die je betaalt op een lening, creditcardschuld of roodstand, bedraagt soms wel 15 procent. Dat is veel meer dan de spaarrente die banken vergoeden. Het vakantiegeld gebruiken om schulden af te lossen is dus voordeliger dan het geld op een spaarrekening te storten.

Haal alles uit je vakantiegeld en spaar tegen de hoogste rente!Vergelijk eenvoudig online het grootste aanbod spaarrekeningen en profiteer van het hoogste rendement. Sparen hoogste rente >>