Sparen voor vakantie of (wereld)reis

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 03 januari 2024

Veel Nederlanders dromen ervan om eens naar een ver oord op vakantie te gaan of om zelfs een complete wereldreis te maken. Een wereld- of verre reis kost echter al snel duizenden euro’s. Wanneer je het geld niet zomaar voor handen hebt, is het verstandig om op tijd te beginnen met sparen. Maar hoe doe je dat precies, sparen voor een vakantie?

Direct een rekening openen? Loop geen rente-inkomsten mis! Vergelijk banken en zie direct bij welke bank je tegen de hoogste rente kunt sparen voor je droomvakantie. Rente spaarrekening vergelijken >>

Sparen voor vakantie – Hoeveel geld nodig?

Voordat je begint met sparen, is het slim te bepalen hoeveel geld je daadwerkelijk nodig hebt. Waar gaat de reis naartoe en wat kost deze? Heb je wellicht nog andere spullen nodig voor je vakantie, zoals kleding of accessoires? Door een overzicht te maken van de verwachte kosten bereken je eenvoudig hoeveel geld je per maand moet sparen voor je vakantie. Bovendien blijkt dat je gemakkelijker spaart wanneer je een concreet doel voor ogen hebt.

Spaar regelmatig en op een aparte rekening

Waarschijnlijk spaar je niet alleen voor een vakantie, maar heb je ook andere spaardoelen. Bovendien houd je daarnaast nog een financiële buffer aan, voor het geval je met onverwachtse kosten wordt geconfronteerd. Om een goed overzicht te houden van hoeveel je precies voor de reis spaart, is het verstandig een aparte spaarrekening te openen voor dit spaardoel. Sommige banken bieden je overigens de mogelijkheid om binnen je huidige spaarrekening een aparte spaarpot aan te maken voor een specifiek doel. Zo zie je in één oogopslag hoeveel je al opzij hebt gezet en hoeveel je nog moet sparen.

Daarnaast is het slim om elke maand een vast bedrag naar je spaarrekening over te maken. Zo spaar je met een vaste regelmaat en voorkom je dat je het gespaarde geld voor de vakantie aan andere zaken uitgeeft.

Tip! Heb je al een bepaald bedrag gespaard en spaar je voor een reis die je over een aantal jaar gaat maken? Zet het geld dan apart op een deposito. De rente op een deposito ligt doorgaans namelijk hoger dan de rente op een vrij opneembare spaarrekening. Op Sparen.nl kun je zelf eenvoudig van alle banken het spaardeposito vergelijken.

Sparen voor vakantie – Kan het goedkoper?

Ben je begonnen met sparen? Kijk dan eens of de reis die je voor ogen hebt wellicht goedkoper kan. Vergelijk bijvoorbeeld eens de prijzen van verschillende reisorganisaties en vliegmaatschappijen. Daarnaast zorgen onderstaande tips ervoor dat je de kosten van je reis zo laag mogelijk houdt:

  • Boek de reis op tijd en profiteer van vroegboekkorting
  • Kies voor een reis op een minder aantrekkelijk tijdstip en eventueel met tussenstop
  • Plan de reis niet in het hoogseizoen

Bonustip! Zorg voor een goede en goedkope reisverzekering voor je vakantie. Zo kom je niet voor verrassingen te staan!

Tip: Spaar tegen de hoogste rente!Je spaart het benodigde bedrag extra snel bij elkaar wanneer je spaart tegen de hoogste rente. Vergelijk de spaarrekeningen van alle banken en open binnen twee minuten online een spaarrekening bij de bank met de hoogste spaarrenten van Nederland. Direct vergelijken >>