Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 06 januari 2024
Als ouder wil je je kind waar mogelijk helpen met zijn of haar studie, bijvoorbeeld door een financiële bijdrage te leveren. Toch is het vaak moeilijk in te schatten hoeveel je opzij moet zetten voor de studie van je kind. Daarom vind je in dit artikel een overzicht van kosten waarmee je te maken krijgt bij de studie van je kind.
Let op: Het is vrijwel onmogelijk de exacte studiekosten van je kind vooraf te bepalen. Deze kosten hangen namelijk af van verschillende factoren, zoals de looptijd van de studie en een eventuele stage in het buitenland.
Kosten studie kind – College- & boekengeld
Sparen voor kosten studie kind?Spaar dan met de hoogste spaarrente! Vergelijk alle banken en open de beste spaarrekening direct online!
Sparen hoogste rente >>
De grootste kostenpost van een studie is het collegegeld. Het hangt van het opleidingsniveau af hoeveel collegegeld je betaalt. Zo betaal je voor een mbo-opleiding ruim 1.357 euro per jaar, terwijl het collegegeld voor een hbo- of universitaire opleiding jaarlijks zo’n 2.314 euro bedraagt.
Naast het collegegeld krijg je te maken met kosten voor studiemateriaal, zoals boeken, readers, schriften e.d.. Uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) blijkt dat je hier maandelijks 49 euro voor kwijt bent.
Tip! Bespaar op de kosten van het boekengeld door tweedehands boeken aan te schaffen. Dit is een stuk goedkoper dan wanneer je alle studieboeken nieuw koopt.
Overige kosten studie kind
Naast de kosten voor de studie zelf zijn er diverse andere kostenposten. Ook deze kosten lopen behoorlijk op, vooral wanneer je kind op kamers gaat. Volgens het Nibud kun je elke maand rekening houden met onder meer:
- Huur: ± 426 euro
- Boodschappen: ± 173 euro
- Verzekeringen: ± 180 euro
- Vervoer (naast de OV-kaart): ± 72 euro
- Ontspanning, uitgaan en sport: ± 124 euro
- Kleding en schoenen: ± 53 euro
- Telefonie: ± 19 euro
Houd er rekening mee dat het hier om gemiddelde bedragen gaat. Het kan dus zijn dat je kind veel meer of juist minder huur betaalt, of dat hij of zij naast de OV-kaart helemaal geen aanvullende kosten maakt voor vervoer. Bovendien zijn het gemiddelden die op dit moment gelden. Wellicht zijn deze bedragen over enkele jaren weer anders.
Let op: DUO gaat ervan uit dat je als ouder een deel van de studiekosten van je kind voor rekening neemt. Hoeveel precies, hangt af van onder meer je inkomen en het aantal studerende kinderen. In de rekenhulp ouderbijdrage studiefinanciering bereken je zelf hoeveel DUO verwacht dat je financieel bijdraagt aan de studie van je kind. Uiteraard bepaal je nog altijd zelf hoeveel je daadwerkelijk financiert.
Tip! Begin op tijd met het sparen voor de studie van je kind. Hoe eerder je begint, hoe minder je elke maand opzij hoeft te zetten om tot het gewenste bedrag te komen. In het artikel ‘Spaarrekening studie kind’ lees je welke spaarvorm het meest geschikt is voor de studie van je kind.