Welke spaarrekening voor studie kind?

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 19 januari 2016

De overheid verwacht dat je als ouder financieel bijdraagt aan de studie van je kind. Veel ouders stimuleren hun kind ook te gaan studeren en betalen (een deel van) de studie. Een studie is echter vrij duur, je kunt beter op tijd beginnen met sparen. Welke spaarrekening het best bij dit spaardoel past, hangt af van je situatie. Start je nu met het sparen voor de studie van je kind of heb je al een bepaald bedrag bij elkaar dat je opzij wilt zetten voor de studie van je kind?

Spaarrekening voor de studie van je kind openen? Loop geen rente-inkomsten mis! Vergelijk alle spaarrekeningen en vind direct online de bank met het hoogste rendement. Sparen hoogste rente vergelijken >>

Spaarrekening studie kind – Start sparen

Begin je nu met sparen voor de studie van je kind, dan kun je het beste kiezen voor een vrij opneembare spaarrekening. Deze spaarvorm biedt namelijk de mogelijkheid om altijd bedragen bij te storten en op te nemen. Maar je kunt ook aangeven dat je bijvoorbeeld elke maand of elk kwartaal een vast bedrag van je betaalrekening naar de spaarrekening wilt overmaken.

Het is verstandig om voor dit spaardoel een nieuwe spaarrekening te openen of om een nieuw spaarpotje aan te maken binnen je huidige spaarrekening. Zo onderscheid je het spaargeld dat je spaart voor de studie van je kind eenvoudig van het spaargeld voor andere spaardoelen.

Tip! Natuurlijk wil je ook voor de studie van je kind sparen met de hoogste rente. Op Sparen.nl kun je zelf de spaarrekening van alle spaarbanken vergelijken, zodat je meteen ziet welke bank het hoogste rendement biedt.

Kinderspaarrekening

Een andere optie is om een kinderspaarrekening op naam van je kind te openen. Het voordeel van deze rekening is dat het doorgaans een iets hogere spaarrente oplevert. Daar staat tegenover dat je kind op zijn of haar 18e verjaardag de zeggenschap over het geld krijgt. Heeft je kind moeite met het beheren van zijn of haar geldzaken of gooit het met de pet naar de studie, dan wordt het geld mogelijk voor andere doelen dan de studie gebruikt. Bovendien betaal je mogelijk schenkbelasting als het bedrag op de 18e verjaardag van je kind ineens vrij komt.

Tip! Wil je op een kinderspaarrekening sparen voor de studie van je kind? Dan kun je zelf online van alle banken de spaarrekening voor kind vergelijken. Let naast rente ook goed op de aanvullende voorwaarden, deze verschillen namelijk per bank. Zo geldt er bij sommige kinderspaarrekening een opnamebeperking tot de 18e verjaardag van het kind.

Spaarrekening studie kind – Bedrag bij elkaar

Heb je al een aardig bedrag bij elkaar gespaard en begint je kind voorlopig nog niet met studeren? Dan is een spaardeposito wellicht een interessante optie. Het geld dat je op een spaardeposito zet, is niet vrij opneembaar. Daarnaast is het niet toegestaan om tussentijds bedragen bij te storten. Daar staat tegenover dat je spaart tegen een vaste rente, die doorgaans hoger ligt dan de rente op vrij opneembare spaarrekeningen.

Tip! Vind hier direct de hoogste deposito rente voor de looptijd van je keuze. Houd er rekening mee dat hoe langer je het geld vastzet, hoe hoger de rente doorgaans ligt. Indien je het spaargeld kunt missen, is het dus verstandig de looptijd van het deposito af te stemmen op het moment dat je verwacht dat je kind begint met studeren.

Sparen voor de studie van je kind?Welke spaarvorm je ook kiest, het is altijd slim om van tevoren de rente en voorwaarden van alle banken goed te vergelijken. Zo weet je zeker dat je spaart op een rekening die aan al je wensen voldoet. Direct vergelijken >>