Heffingskorting groen sparen

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 22 december 2022

Om het groen sparen te stimuleren, koppelt de overheid enkele fiscale voordelen aan deze spaarvorm. Een van deze voordelen is een extra heffingskorting. Deze heffingskorting ontvang je echter alleen wanneer je spaart op een groen spaarproduct met groencertificaat. Maar hoe hoog is deze heffingskorting dan en hoe zit het precies met het groencertificaat?

Duurzaam sparen?
Vergelijk direct de rente en voorwaarden van alle duurzame spaarrekeningen en loop geen rente mis! Direct vergelijken >>

Hoogte heffingskorting groen sparen

De heffingskorting voor groen sparen bedraagt 0,7 procent. Dat wil zeggen dat je elk jaar 0,7 procent van het bedrag op je groene spaarrekening mag aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. De heffingskorting geldt echter alleen over een maximumsaldo van 65.072 euro. Indien je het hele jaar dezelfde fiscale partner hebt, bedraagt het gezamenlijke maximumbedrag 130.144 euro.

Tip! Fiscale partners kunnen de heffingskorting het best aftrekken bij degene met het hoogste inkomen. Hij of zij betaalt namelijk het hoogste belastingtarief en krijgt dus het meeste terug van de heffingskorting.

Heffingskorting en groencertificaat

Zoals eerder gezegd gelden de fiscale voordelen alleen wanneer je groene spaarrekening over een groencertificaat beschikt. De Belastingdienst geeft een spaarproduct ditt groencertificaat wanneer deze voldoet aan enkele gestelde voorwaarden. Op dit moment beschikken alleen ABN AMRO, ING Bank en Rabobank over een spaarproduct met groencertificaat. Andere banken die bekend staan om het investeren in duurzaamheid, zoals ASN Bank en Triodos, beschikken dus niet over een spaarproduct met groencertificaat.

Let op: Vanwege de grote belangstelling voor spaarproducten met groencertificaat stellen de genoemde banken regelmatig een inleg- en openingsstop in.

Tip! Wil je zelf tegen de hoogste rente duurzaam sparen? In de module op Sparen.nl vergelijk je zelf de rente en voorwaarden van alle duurzame spaarrekeningen. Houd er rekening mee dat niet alle spaarproducten in de vergelijking over een groencertificaat beschikken.

Overige fiscale voordelen groen sparen

Naast de heffingskorting in box 1 profiteer je bij spaarproducten met groencertificaat ook van een fiscaal voordeel in box 3. Je profiteert namelijk van een extra heffingsvrije vermogen van 65.072 euro wanneer je spaart op een spaarproduct met groencertificaat. Dat houdt in dat je over dit bedrag geen vermogensrendementsheffing betaalt. Ook hiervoor geldt dat fiscale partners de vrijstelling aan elkaar mogen overdragen, waardoor de gezamenlijke vrijstelling 130.144 euro bedraagt.