Boete vervroegd aflossen hypotheek

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 04 januari 2019

Heb je een eigen woning en beschik je over extra spaargeld? Dan kun je ervoor kiezen om een deel van je hypotheek vervroegd af te lossen. Een extra aflossing zorgt niet alleen voor een lagere hypotheekschuld, maar ook voor lagere maandlasten tijdens de resterende looptijd. Houd er wel rekening mee dat je slechts een beperkt bedrag boetevrij mag aflossen. Los je meer af dan maximaal is toegestaan, dan betaal je een boete. 

Hoeveel boetevrij aflossen?

BIj de meeste banken mag je jaarlijks maximaal 10 tot 20 procent van je openstaande hypotheekschuld aflossen zonder hier een boete over te betalen. Het exacte percentage verschilt echter per hypotheekverstrekker. Raadpleeg de voorwaarden van je hypotheek om te zien hoeveel je precies boetevrij mag aflossen.

Hoogte boete vervroegd aflsosen

Los je meer af dan maximaal boetevrij is toegestaan, dan betaal je dus een boete. Je hypotheekverstrekker loopt in dat geval namelijk rente-inkomsten mis. Om deze misgelopen inkomsten te compenseren, brengt de bank een boeterente in rekening.

De hoogte van deze boete verschilt per bank en hangt van meerdere factoren af, zoals de hoogte van je hypotheek, de hoogte van het bedrag dat je vervroegd aflost en de resterende rentevaste periode. Doorgaans geldt dat hoe hoger je hypotheek, hoe meer je extra aflost en hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de boete die banken in rekening brengen.