Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 20 maart 2015
Sinds 2013 is het niet meer aantrekkelijk om een nieuwe aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. De fiscale voordelen, waaronder de hypotheekrenteaftrek, zijn namelijk afgeschaft. De voordelen gelden alleen nog voor hypotheken waarbij je van begin af aan aflost. Voor bestaande aflossingsvrije hypotheken verandert er echter niets. Maar wat kun je nu beter doen als je over voldoende vermogen beschikt: je aflossingsvrije hypotheek aflossen, of tegen de hoogste rente sparen?
Toch verder sparen? Haal dan het maximale uit je spaargeld en stort het op een deposito! Vergelijk direct online banken om te zien wie de hoogste rente biedt voor het deposito met de looptijd van je keuze. Vergelijk deposito rente >>
Voordelen aflossen van je hypotheek
Tussentijds aflossen van je aflossingsvrije hypotheek kent een aantal voordelen. Allereerst liggen je maandlasten tijdens de resterende looptijd van de hypotheek lager. Los je bijvoorbeeld 5.000 euro extra af en betaal je een hypotheekrente van 6 procent, dan bespaar je elk jaar bruto 300 euro. Kent de hypotheek nog een restlooptijd van 10 jaar, dan scheelt dat je dus 3.000 euro. Lagere maandlasten zijn vooral aantrekkelijk als je in de toekomst een lager inkomen verwacht, bijvoorbeeld doordat je minder gaat werken.
Het verlagen van een eventuele restschuld is een tweede pluspunt van vervroegd aflossen. Wanneer de woningwaarde lager is dan je hypotheekschuld, ontstaat er aan het einde van de looptijd een restschuld. Door tussentijds af te lossen daalt de hypotheekschuld en neemt de restschuld af of verdwijnt deze wellicht zelfs.
Je eigen vermogen aanspreken om je aflossingsvrije hypotheek af te lossen verlaagt daarnaast de belastingdruk in box 3. Het vermogen in deze box neemt daardoor namelijk af, waardoor je minder of misschien wel geen vermogensrendementsheffing betaalt.
Bovenstaande voordelen zijn punten die voor vrijwel iedereen gelden. Het tussentijds aflossen op de aflossingsvrije hypotheek levert in sommige situaties echter nog meer voordeel op, namelijk:
- Aanvullende aftrek. Mochten de aftrekbare kosten van de hypotheek lager uitvallen dan de bijtelling uit het eigenwoningforfait, dan heb je wellicht recht op een aanvullende aftrek in verband met geen of een te lage eigenwoningschuld.
- Lagere hypotheekrente. Daalt de hypotheek ten opzichte van de woningwaarde, dan kan de bank eventueel de renteopslag verlagen. Het risico dat de bank over het uitgeleend bedrag loopt, neemt in dat geval namelijk af. Dit voordeel geldt uiteraard niet wanneer de bank geen renteopslag hanteert, wat vaak bij NHG-hypotheken het geval is.
Extra aflossen aflossingsvrije hypotheek - Nadelen
Het tussentijds aflossen op je aflossingsvrije hypotheek kent echter ook nadelen. Zo kun je niet onbeperkt tussentijds aflossen. Vrijwel alle hypotheekverstrekkers hanteren een bepaald percentage van de oorspronkelijke hypotheek als maximum (doorgaans maximaal 10 procent per jaar). Zolang je niet meer aflost dan het maximaal toegestane bedrag, is dit natuurlijk geen probleem.
Tegenover de lagere belastingdruk in box 3 staat een mogelijk hogere belastingdruk in box 1. Door de lagere hypotheekschuld daalt namelijk ook de rente die je in box 1 mag aftrekken. Wanneer je minder rente aftrekt, stijgt je belastbaar inkomen. Dit zorgt er mogelijk voor dat je uiteindelijk meer inkomstenbelasting betaalt.
Een derde nadeel is de bijleenregeling waar je later mogelijk mee te maken krijgt. Deze regel houdt in dat je de overwaarde van je woning, op het moment dat je de woning verkoopt, moet gebruiken voor de aankoop of verbetering van een andere woning. Doe je dit niet, dan kun je in de toekomst niet optimaal gebruik maken van de hypotheekrentaftrek.
Aflossingsvrije hypotheek aflossen verstandig?
Twijfel je of je beter kunt aflossen of kunt blijven sparen? Dan biedt de Afloswijzer wellicht uitkomst. Deze rekentool berekent aan de hand van je hypotheek, inkomen en spaarsaldo of een tussentijdse aflossing verantwoord en aantrekkelijk is.