Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 16 december 2014
Veel werkgevers keren aan het einde van het jaar een 13e maand uit. Deze bonus is voor sommigen afhankelijk van het bedrijfsresultaat, bij anderen bedraagt het standaard een maandsalaris. Maar hoe zit met de 13e maand als je in dat jaar uit dienst treedt? En wat als je zelf ontslag neemt?
13e maand bij uit dienst - De regels
Als je ontslagen wordt, blijf je recht houden op je 13e maand. Bij de afwikkeling van je dienstverband ontvang je een evenredige uitbetaling van de 13e maand. Ontslaat je werkgever je bijvoorbeeld op 1 juli, dan heb je 6 maanden gewerkt en ontvang je dus de helft van je eindejaarsbonus.
Wanneer in je contract staat dat je alleen recht hebt op een 13e maand als je op 31 december nog daadwerkelijk in dienst bent, maak je geen aanspraak op de bonus. Dit is echter zeer uitzonderlijk.
Daarnaast nemen sommige werkgevers in hun arbeidsovereenkomsten aanvullende voorwaarden op waaraan je moet voldoen om een 13e maand te ontvangen. Zo bestaat er de anciënniteitsvoorwaarde (je moet een bepaald aantal jaren bij de werkgever in dienst zijn om een 13e maand te ontvangen) of moet je wellicht een bepaald prestatie leveren om de 13e maand te ontvangen.
Tip! Word je ontslagen en keert je werkgever geen 13e maand uit, terwijl deze wel zonder uitsluitingsclausule in je contract staat? Neem dan contact op met een advocaat of jurist. Deze kan je juridisch advies geven en bepalen of je daadwerkelijk recht op de bonus hebt.
13e maand bij zelf ontslag nemen
Anders wordt het wanneer je zelf ontslag neemt. Of je in dat geval het recht op de 13e maand behoudt, staat in je contract. De kans op een eindejaarsbonus is hierbij echter kleiner dan wanneer je werkgever je ontslaat. In weinig contracten staat namelijk dat je de 13e maand ontvangt wanneer je zelf ontslag neemt. Heb je al ontslag genomen, maar treed je pas uit dienst op het moment dat de 13e maand wordt uitbetaald? Dan behoud je doorgaans het recht op de eindejaarsbonus. Raadpleeg echter voor de zekerheid de voorwaarden van je contract.
Let op: Voor de eindejaarsbonus geldt het zogenoemde bijzondere belastingtarief. De 13e maand komt bovenop je jaarsalaris en valt daardoor in de voor jou hoogste belastingschijf. Meer informatie hierover lees je in het artikel ‘13e maand belasting’