Weblog

Wanneer kan ik mijn belastingteruggave verwachten?

Redactie Sparen.nl

Het invullen van de belastingaangifte heeft voor veel Nederlanders positieve gevolgen: zij hebben namelijk door het jaar heen teveel belasting betaald en krijgen dit bedrag terug. Maar hoe zit het eigenlijk met de uitbetaling, wanneer ontvang ik mijn belastingteruggave?

Teruggave sparen? Mis geen rente-inkomsten en vergelijk spaarbanken om te zien welke bank de hoogste rente biedt. Vergelijk de rentes van banken >>

Wanneer belastingteruggave?

De Belastingdienst verzoekt iedereen om voor 1 april de belastingaangifte in te vullen. Nadat je dit gedaan hebt, ontvang je een voorlopige aanslag. Hierop staat hoeveel belasting je terugkrijgt of moet betalen. Dit bedrag is gebaseerd op de gegevens die je hebt doorgegeven. Heb je voor 1 april de belastingaangifte ingevuld, dan ontvang je uiterlijk 1 juli bericht van de Belastingdienst. Zij controleert namelijk je gegevens en stuurt vervolgens de definitieve aanslag. Mocht je geld terugkrijgen, dan wordt dit binnen enkele dagen nadat je de definitieve aanslag hebt ontvangen gestort.

Let op: Doe je pas na 1 april belastingaangifte? Dan streeft de Belastingdienst ernaar om binnen drie maanden nadat je aangifte hebt gedaan een bericht te sturen. Het duurt in dit geval dus langer voordat je de belastingteruggave ontvangt. Het is daarom verstandig om ieder jaar voor 1 april belastingaangifte te doen.

Belastingdienst teruggave - Wanneer geld terug?

Belastingaangifte doe je ieder jaar over het vorige kalenderjaar. Heb je in een bepaald jaar meer belasting betaald dan nodig, dan geeft de Belastingdienst dit terug. Hieronder staan enkele voorbeelden van situaties waarin je mogelijk belasting terugkrijgt:

  • Studenten die naast hun studie een bijbaan hebben
  • Studenten die afstuderen en in hetzelfde jaar een baan hebben
  • Personen die zijn begonnen of gestopt met werken
  • Personen die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt
  • Personen die kinderen hebben en recht hebben op de inkomensafhankelijke combinatiekorting of alleenstaandeouderkorting
  • Personen die recht hebben op aftrekposten, zoals alimentatie

Ook als een van bovenstaande niet voor je van toepassing is, kan het zijn je belasting terugkrijgt. Het aangifteprogramma van de Belastingdienst kan je hierbij helpen.

Reacties Schrijf een reactie