Doorwerken na pensioen

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 18 november 2014

De tijd dat iedereen precies op zijn of haar pensioengerechtigde leeftijd met pensioen ging, is al even voorbij. Veel werknemers hebben de behoefte om eerder te stoppen met werken of willen juist verder werken na het pensioen. Maar wat zijn de voor- en nadelen van doorwerken na je pensioen?

Voordelen doorwerken na pensioen

Doorwerken na je pensioen is financieel mogelijk zeer voordelig. Allereerst betaal je geen AOW-premie meer wanneer je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Hierdoor gelden er lagere belastingtarieven en daalt dus de loonbelasting die je betaalt. Je houdt netto meer salaris over dan voor je pensioengerechtigde leeftijd.

Daarnaast bieden enkele pensioenfondsen de mogelijkheid om je pensioenopbouw voort te zetten en de pensioenuitkeringen uit te stellen. Hierdoor neemt het bedrag dat je uiteindelijk tijdens je pensioen ontvangt sterk toe. Controleer je pensioenreglement om te zien wat je mogelijkheden zijn.

Let op: Als je werkgever niet bij een pensioenfonds is aangesloten, kun je wellicht zelf verder sparen voor een aanvullend pensioen. Vanaf je pensioengerechtigde leeftijd heb je weliswaar geen jaarruimte meer, maar misschien heb je nog wel jaarruimte ‘over’ van voorgaande jaren. Deze reserveringsruimte bepaalt of je zelf fiscaal vriendelijk kunt pensioensparen na je pensioen en zo ja, hoeveel.

Let op: Het is niet mogelijk je AOW-uitkering later dan je pensioengerechtigde leeftijd in te laten gaan. Indien je dus blijft doorwerken na je pensioen en het niet mogelijk is de uitkeringen van je pensioenfonds uit te stellen, beschik je over drie bronnen van inkomen. Hierdoor kom je al snel in een hogere belastingschijf, waardoor je meer inkomstenbelasting betaalt.

Nadelen bijverdienen na pensioen

Verder werken na pensioen kent niet alleen voordelen. Een nadeel is bijvoorbeeld dat je na je pensioengerechtigde leeftijd recht hebt op lagere heffingskortingen. Deze lagere heffingskortingen zorgen ervoor dat er een hoger belastbaar inkomen overblijft.

Daarnaast heb je als medewerker met de pensioengerechtigde leeftijd geen recht meer op uitkeringen uit werknemersverzekeringen, zoals de WW en de WIA. Dit is echter wel een voordeel voor de werkgever: hij hoeft de premies voor deze verzekeringen immers niet meer te betalen. Je kunt dus stellen dat je na je pensioengerechtigde leeftijd goedkoper wordt voor je werkgever.

Werken na pensioen voordelig?

Al met al is verder werken na je pensioengerechtigde leeftijd financieel voordelig, zeker wanneer je de pensioenuitkeringen kunt uitstellen. Vanuit financieel oogpunt is het dus aan te raden om na je pensioen nog een tijdje te werken. Toch blijven ook persoonlijke afwegingen belangrijk bij het maken van de juiste keuze.