Studieschuld aflossen of sparen?

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 04 januari 2024

Heb je tijdens je studie geleend bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en daardoor aan het einde van je studie een studieschuld opgebouwd? Dan moet je deze schuld in de jaren na je studie ook weer aflossen, meestal kun je hier enkele tientallen jaren over doen. Maar wat als je al eerder wat extra spaargeld hebt, kun je dan beter je studieschuld aflossen of niet?

Studieschuld aflossen of niet, wat is verstandig?

Over het algemeen geldt dat je je schulden het best zo snel mogelijk kunt aflossen. De rente die je over een lening betaalt, is namelijk hoger dan de rente die je ontvangt over je spaargeld. Dit geldt echter vaak niet voor je studieschuld bij DUO.

Haal het maximale uit je spaargeld en kies voor de spaarrekening met de hoogste rente! Vergelijk banken, open direct online de rekening van je keuze en loop niet langer rente-inkomsten mis. Rente spaarrekening vergelijken >>

Welke situatie op jou van toepassing is, hangt af van het jaar waarin je voor het laatst studiefinanciering ontving. Dat jaar bepaalt namelijk hoeveel rente je over je studieschuld betaalt.

Is de rente die je betaalt over je studieschuld (veel) lager dan de rente die je ontvangt over je spaargeld? Dan is het financieel voordelig om je studieschuld voorlopig niet af te lossen, maar juist nog even verder te sparen.

Tip! Zet je spaargeld vast op een deposito en profiteer van een hogere rente! In het rente-overzicht zie je direct welke bank de hoogste rente op een deposito biedt voor de looptijd van jouw keuze.

Omgekeerd geldt hetzelfde: betaal je meer rente over je studieschuld dan dat je ontvangt over je spaargeld, dan is het aantrekkelijker om je studieschuld af te lossen.

Studieschuld aflossen of sparen – Waar rekening mee houden?

Naast de vraag wat het hoogste rendement oplevert, beïnvloeden ook onderstaande factoren mogelijk je beslissing:

  • Beschik je over een voldoende financiële buffer voor het geval je wasmachine kapot gaat of je auto naar de garage moet? Een nieuwe lening hiervoor bij de bank afsluiten is fors duurder dan een lening bij DUO.
  • Staat er op korte termijn een grote aankoop in de planning, zoals een nieuwe auto of een verbouwing? In dat geval is het mogelijk verstandiger om wat extra geld achter de hand te houden.
  • Wil je binnenkort een hypotheek afsluiten? Een voordeel van je studieschuld aflossen is dat je een hogere hypotheek kunt krijgen. Hypotheekverstrekkers houden namelijk rekening met je studieschuld bij het bepalen van je maximale hypotheek.