Belastingdienst en stamrecht bv - Vrijstelling vervalt

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 18 september 2014

Tot 2014 kon je je ontslagvergoeding onderbrengen in een stamrecht bv of op een bankspaarrekening. Dit was fiscaal gezien voordelig, onder meer omdat je de loonbelasting hiermee uitstelde. De fiscale vrijstelling hiervoor is echter per 2014 afgeschaft, een nieuwe stamrecht bv openen is niet meer mogelijk. Je betaalt nu dus direct belasting over je ontslagvergoeding.

Stamrecht bv Belastingdienst - Gevolgen afschaffen vrijstelling

Vanaf 2014 kun je een gouden handdruk dus niet meer in een stamrecht bv of op een bankspaarrekening onderbrengen. Dat houdt onder meer in dat je direct met de Belastingdienst afrekent. Je betaalt dus meteen loonbelasting over je ontslagvergoeding. Tot 2014 was het nog zo dat je de bruto ontslagvergoeding in een stamrecht bv of op een bankspaarrekening stortte en je pas inkomstenbelasting betaalde op het moment dat je uitkeringen ontving.

Vanaf 2014 telt de Belastingdienst de gouden handdruk direct op bij je totale loon van dat jaar. Hoeveel belasting je betaalt, hangt af van de belastingschrijf die op jou van toepassing is. Onderstaande tabel laat zien dat de maximale belasting 52 procent bedraagt.

Ontslagvergoeding + inkomen in 2014 Te betalen belasting
Tot 19.645 euro 36,25 procent
19.645 tot 56.531 euro 42 procent
Vanaf 56.531 euro 52 procent

Naast de inkomstenbelasting die je direct betaalt, betaal je ook direct vermogensrendementsheffing over de gouden handdruk. Deze hoort namelijk tot je eigen vermogen in box 3. Is je totale eigen vermogen hoger dan de vrijstelling, dan betaal je hier vermogensrendementsheffing over.