Kosten van een betaalrekening

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 17 maart 2015

Sommige banken verplichten je bij het openen van een spaarrekening ook een betaalrekening bij de bank te openen. In tegenstelling tot een spaarrekening betaal je voor een betaalrekening echter kosten. Maar wat kost een betaalrekening precies en waarom brengen banken kosten voor een betaalrekening in rekening?

Wat kost een betaalrekening?

Uiteraard verschillen de kosten van een betaalrekening per bank. Zo bieden sommige banken een gratis (jongeren)betaalrekening aan, terwijl je bij anderen meer dan 100 euro betaalt voor een uitgebreid betaalpakket. Het hangt van je persoonlijke wensen af welke betaalrekening het beste bij je past.

Tip! Op zoek naar een overzicht de kosten van een betaalrekening per bank? Op deze site kun je zelf alle betaalrekeningen vergelijken op kosten, bankieren- en transactie mogelijkheden.

Waarom kosten voor betaalrekening?

Kinderen, jongeren en studenten kunnen bij de meeste Nederlandse banken gratis een betaalrekening openen. Als volwassene betaal je echter enkele tientjes per maand voor een betaalrekening. De bank brengt deze kosten in rekening voor het beheer van de rekening. Hoeveel je precies voor een betaalrekening betaalt, hangt voor een groot deel af van de mogelijkheden van de rekening. Krijg je een gratis creditcard? Wat kost het om een extra pinpas aan te vragen? Wat zijn de kosten van pinnen in het buitenland? Doorgaans geldt dat hoe meer mogelijkheden en hoe beter de service, hoe duurder de betaalrekening.

Grootbanken als ABN AMRO, ING en Rabobank bieden verschillende betaalrekeningen aan. Ze bieden je de mogelijkheid om te kiezen tussen een goedkope, eenvoudige betaalrekening of een wat duurder, uitgebreider betaalpakket.

Kosten betaalrekening en rente

Naast de kosten van de betaalrekening is het ook belangrijk om te kijken naar de opbrengsten. Sommige banken vergoeden namelijk rente op je betaalrekening. Op dit moment bieden ASN Bank, Knab en SNS Bank een betaalrekening waarop je rente ontvangt over je saldo.

Let op: De rente die je ontvangt over het saldo op je betaalrekening ligt een stuk lager dan de hoogste rente op een spaarrekening. Rente op een betaalrekening is weliswaar mooi meegenomen, maar om een hogere rente te ontvangen kun je je geld dus beter op een spaarrekening zetten.

Loop geen rente-inkomsten mis!De rentes op spaarrekeningen zijn fors hoger dan de rentes op betaalrekeningen. Je haalt dus het maximale rendement door te sparen op de rekening met de hoogste spaarrente. Vergelijk hier direct alle spaarrekeningen en open eenvoudig online de rekening met het hoogste rendement. Sparen hoogste rente vergelijken >>