Inkeerregeling boete

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 01 juli 2015

Tot juli 2015 kon je gebruik maken van de inkeerregeling. Dat wil zeggen dat je een lagere boete betaalde als je je verzwegen buitenlands vermogen alsnog opgaf bij de Belastingdienst. Maar hoe hoog was die boete precies en welke boete betaal je nu?

Hoogte inkeerregeling boete

De inkeerregeling gaf je dus de mogelijkheid om je zwart geld alsnog aan te geven bij de Belastingdienst. Je betaalde een lagere of zelfs helemaal geen boete als je je verzwegen vermogen alsnog aangaf. In onderstaande tabel vind je de hoogte van de boete voor de verschillende perioden.

Periode Boete box 3 Boete box 1
Tot 02-09-2013 30 procent 10 procent
02-09-2013 tot 01-07-2014 0 procent 0 procent
01-07-2014 tot 01-07-2015 30 procent 10 procent
Vanaf 01-07-2015 60 procent 20 procent

Boete inkeerregeling 1 juli 2015 en verder

Per 1 juli 2015 betaal je dus een boete van 60 procent. Daarnaast verandert er ook het nodige in box 1. Voor niet aangegeven winsten stijgt de boete van 10 naar 20 procent.

De verwachting is dat de inkeerregeling op termijn geheel wordt afgeschaft. De boete die je na afschaffing betaalt, zal waarschijnlijk maximaal 300% zijn.

Let op: Recent is er een wetsvoorstel goedgekeurd om de navorderingstermijn van binnenlands verzwegen vermogen ook op te rekken tot 12 jaar. Dit betekent dat bij verzwegen binnenlands vermogen er ineens 7 jaar bij komen waarover je belasting moet betalen. 

Hoeveel betalen als je gebruik maakt van inkeerregeling?

Hoeveel belasting je precies betaalt, hangt ook af van je persoonlijke situatie. Wellicht kun je de heffing beperken, bijvoorbeeld als je gebruik kunt maken van niet gebruikte vrijstellingen of ingehouden belastingen. Maar als je een erfenis hebt ontvangen, ligt het verschuldigde bedrag juist substantieel hoger. Een deskundige kan dit voor je uitzoeken, zodat je wellicht minder betaalt dan wanneer je zelf inkeert.

Tip! Bij een gespecialiseerde belastingadviseur kun je vrijblijvend en desgewenst anoniem advies inwinnen over je mogelijkheden en consequenties van inkeren. Deze maakt vaak na een eerste intakegesprek (telefonisch of op kantoor) ook een globale schatting van de verschuldigde belasting. Op de site Inkeerregeling-Belastingdienst.nl van J.C Suurmond Belastingadviseurs lees je hier meer informatie hierover.

Boete aan Belastingdienst betaald, hoe nu verder?

Nadat je je zwarte spaargeld bij de Belastingdienst hebt aangegeven en de belasting betaald hebt, kun je gewoon vrij beschikken over het geld en het indien gewenst overmaken naar Nederland. Je mag het echter ook legaal laten staan op de buitenlandse rekening. Na het inkeren loop je niet meer het risico om hoge boetes te betalen en strafrechtelijk vervolgd te worden.

Daarnaast is het een fijne gedachte dat je je eventuele erfgenamen fiscale problemen bespaart. Het bezitten van zwart geld is voor veel mensen een bron van zorgen en spanning en je zwart geld opgeven is zonder uitzondering een opluchting, ondanks het feit dat je de verschuldigde achterstallige belasting moet betalen.