Inkeerregeling zwartspaarders 

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 03 mei 2015

Heb je in het verleden niet je volledige inkomen of vermogen aangegeven? Dan kun je gebruik maken van de inkeerregeling. Dit houdt in dat je je eerdere aangifte vrijwillig verbetert, waardoor je een boete of strafrechtelijke vervolging mogelijk voorkomt. Maar hoe werkt de inkeerregeling precies?

Wat is inkeerregeling zwartspaarders?

Als je in het verleden je inkomsten, vermogen of een erfenis niet volledig hebt aangegeven bij de Belastingdienst, dan kun je hier later alsnog een aanslag van de Belastingdienst over krijgen. Je kunt er echter ook voor kiezen om een eerder gedane aangifte zelf vrijwillig te verbeteren. Je betaalt in dat geval namelijk geen of een lagere boete en voorkomt strafrechtelijker vervolging.

Het hangt van het moment van verbeteren af of je een boete betaalt. Als je verzwegen inkomen of vermogen over de twee meest recente jaren alsnog aangeeft, betaal je geen boete. Je betaalt wel een boete als het inkomen of vermogen betreft over eerdere jaren. Door het vermogen of inkomen alsnog aan te geven, matigt de Belastingdienst de hoogte van de boete echter tot minimaal 20 procent van de boete die je krijgt als je geen gebruik maakt van de inkeerregeling.

Tip! Meer informatie en uitleg over de hoogte van de originele boete lees je in het artikel 'Inkeerregeling boete'.