Heffingsvrij vermogen kind

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 11 maart 2015

Elk jaar moet je april of mei belastingaangifte doen over het voorgaande jaar. Een van de onderdelen van deze belastingaangifte is de belasting die je betaalt over je eigen vermogen in box 3. Maar hoe zit het met vermogen van minderjarige kinderen? Geldt hiervoor een vrijstelling?

Heffingsvrij vermogen kinderen afgeschaft

Het antwoord op deze vraag is simpel: nee, er geldt geen vrijstelling voor het eigen vermogen van kinderen. Het geld op de spaarrekening van een minderjarig kind behoort tot het eigen vermogen van de ouders. Als het totale eigen vermogen boven de fiscale vrijstelling uitkomt, betalen de ouders dus vermogensrendementsheffing.

Let op: Tot 2012 kon je als ouder wel profiteren van een heffingsvrij vermogen per kind. In 2011 mocht je bijvoorbeeld 2.779 euro per kind aftrekken van je eigen vermogen. Zoals gezegd is deze vrijstelling in 2012 afgeschaft.

Tip! In sommige andere gevallen maak je wel aanspraak op een extra vrijstelling, waardoor je heffingsvrij vermogen toeneemt en je dus minder belasting betaalt. In het artikel ‘Vrijstelling vermogensbelasting’ lees je welke vrijstellingen er dit jaar precies gelden en hoe hoog deze zijn.