Buitenlandse banken strijden om Nederlands spaargeld

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 20 juli 2017

Terwijl Nederlandse banken met hun lage spaarrentes je spaargeld niet meer lijken te willen, zijn steeds meer buitenlandse banken juist erg geïnteresseerd in Nederlands spaargeld. Dit constateert vergelijkingssite Sparen.nl. De afgelopen drie maanden betraden vier buitenlandse banken de Nederlandse spaarmarkt via het spaarplatform van Savedo. Dit zijn twee Portugese banken, een bank uit Italië en eentje uit Slowakije. Deze banken bieden voor spaardeposito’s tot en met 5 jaar de hoogste rentes.

“Tegelijkertijd zien we dat de Estlandse Bigbank, die consequent de depositorente overzichten aanvoert, direct haar rentes verhoogde toen de nieuwe banken van Savedo erbij kwamen”, zegt Amanda Bulthuis van Sparen.nl. “Er is dus flinke concurrentie gaande om het Nederlandse spaargeld.”

Buitenlandse banken bieden hoogste depositorentes

Op dit moment worden de lijsten met depositorentes voor looptijden van 1 tot en met 5 jaar aangevoerd door buitenlandse banken. Hieronder een overzicht met de top 5-rentes per looptijd.

Bank Land van herkomst Deposito 1 jaar Deposito 2 jaar Deposito 3 jaar Deposito 4 jaar Deposito 5 jaar
Bigbank Estland 1,11% 1,22% 1,33% 1,44% 1,55%
Atlantico Portugal 1,10% 1,20% 1,25% 1,70% 1,80%
Banco BNI Portugal 0,90% 1,20% 1,30% 1,40% 1,50%
Imprebanca Italië 0,90% 1,21% 1,31% n.v.t. n.v.t.
Privatbanka Slowakije 0,80% 1,10% 1,30% 1,30% 1,30%
Yapi Kredi Turkije* Niet in top 5 Niet in top 5 Niet in top 5 1,55% 1,65%


*Yapi Kredi heeft een bijkantoor in Nederland en valt onder het Nederlandse depositogarantiestelsel

Wat is hier aan de hand?

Dat de Nederlandse spaarmarkt voor buitenlandse banken nu zo aantrekkelijk is, komt door verschillende factoren, licht Eelco Habets, countrymanager Nederland van Savedo, toe. “De rentes in Nederland zijn heel laag. Hierdoor kunnen buitenlandse banken relatief goedkoop in Nederland spaargeld aantrekken. Daarnaast sparen Nederlandse huishoudens veel waardoor er een flink aanbod aan spaargeld is. ”

Ook Bigbank uit Estland ziet deze trend: “Nederlanders sparen graag terwijl de rentetarieven van Nederlandse banken richting nul gaan. Particuliere spaarders zijn dus op zoek naar een alternatief. Dit maakt de Nederlandse markt een interessante markt voor het aantrekken van spaargeld”, legt een woordvoerder uit.

Sparen in buitenland verstandig?

Zowel Bigbank als de banken waar je kunt sparen via Savedo vallen onder een depositogarantiestelsel binnen de Europese Unie. Dit betekent dat je spaargeld tot 100.000 euro gegarandeerd is, net als in Nederland.

Er is de laatste jaren ook een grotere bereidheid ontstaan bij Nederlandse spaarders om te sparen in het buitenland, zien Bigbank en Savedo. Nu de rentes zo laag zijn, zijn spaarders in Nederland steeds vaker op zoek naar alternatieven. “En we merken dat nu we een jaar actief zijn in Nederland, spaarders steeds meer vertrouwd raken met ons concept, waardoor ze die stap naar het buitenland toch gaan zetten”, zegt Habets van Savedo.