Banksparen voor begrafenis of crematie direct al gedoemd te mislukken

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 16 juli 2014

Banksparen voor de uitvaart was eigenlijk al vanaf de introductie gedoemd te mislukken. Dit stelt de vergelijkingssite Sparen.nl op basis van een rondgang langs enkele banken. Staatssecretaris Erik Wiebe gaf vorige week in antwoord op Kamervragen aan dat geen enkele bank dit product ooit heeft aangeboden, omdat er te weinig interesse was vanuit klanten. “Volgens de banken is dit echter niet de enige reden. Het belastingvoordeel van banksparen voor de uitvaart is ook niet interessant en het product is niet geschikt om een uitvaart te financieren”, zegt Teun van Mullekom van Sparen.nl “Het kon dus niet anders dan mislukken.”

In 2010 maakte het toenmalige kabinet banksparen voor uitvaart mogelijk. Met dit product zouden consumenten fiscaalvriendelijk kunnen sparen. Dit moest voor meer concurrentie zorgen op een markt die werd gedomineerd door uitvaartverzekeraars. Vorige week gaf de staatssecretaris aan het product in 2015 weer te willen afschaffen, tenzij banken het alsnog gaan aanbieden.

Belastingvoordeel niet interessant

Dat banken het product alsnog gaan aanbieden is onwaarschijnlijk, aldus Sparen.nl. De grootbanken ING, Rabobank en ABN AMRO, geven net als Aegon aan banksparen voor de uitvaart niet te heroverwegen. Buiten dat er bij klanten geen animo is naar het product, is volgens de banken ook het belastingvoordeel niet interessant. “De meeste gezinnen hebben wel spaargeld achter de hand om een eventuele uitvaart te financieren. Bij gezinnen die dit geld niet hebben, is het vermogen vaak ook niet heel groot, waardoor ze toch al onder de heffingsvrije grens blijven. Het voordeel van fiscaal aantrekkelijk sparen valt dan weg”, aldus een woordvoerder van Aegon.

Banksparen niet geschikt voor begrafenis of crematie

Daarnaast is banksparen als product helemaal niet geschikt voor een uitvaart. “Als je net begint met sparen en je komt te overlijden, is er een groot risico dat je niet voldoende tegoed hebt opgebouwd”, zegt Van Mullekom van Sparen.nl. Rabobank onderschrijft dit. “Het verzekeringsaspect is voor veel particulieren belangrijk als het gaat om de uitvaart. Immers als de klant kort na de start met het product komt te overlijden, dan bestaat de kans dat er onvoldoende geld is gespaard om de uitvaart te betalen”, licht een woordvoerder toe.

Om een uitvaart te financieren ben je vaak veel beter af met een uitvaartverzekering. Hiermee heb je niet het risico dat je nog niet voldoende hebt gespaard voor de uitvaart op het moment dat je overlijdt. En wie toch liever zelf spaart voor een uitvaart kan, volgens Van Mullekom, het beste een reguliere spaarrekening of een deposito openen. “Controleer voor je een deposito kiest echter wel of je nabestaanden het kosteloos mogen opnemen als je komt te overlijden”, adviseert Van Mullekom.

Tip! Je bouwt het snelst een spaartegoed op voor je uitvaart als je kiest voor de spaarrekening of het deposito met de hoogste rente.