Wat te doen met gouden handdruk?

Teun van MullekomLaatst gewijzigd op 18 juni 2014

Werd je voor 1 januari 2014 ontslagen en kreeg je een gouden handdruk mee, dan kon je gebruik maken van een belastingvrijstelling. Dat bood jede mogelijkheid om een gouden handdruk onder te brengen in bijvoorbeeld een bankspaarrekening of stamrecht bv.

Deze vrijstelling is echter afgeschaft, waardoor je je ontslagvergoeding vanaf nu altijd direct op je spaarrekening krijgt gestort. Maar wat zijn dan zoal je mogelijkheden?

Gouden handdruk als aanvullend inkomen

Vind je niet direct een nieuwe baan, dan kun je de gouden handdruk gebruiken als aanvulling op een eventuele uitkering. Voorheen was dit heel eenvoudig: je stortte de gouden handdruk op een uitkerende bankspaarrekening en je ontving periodiek (vaak maandelijks) een uitkering. Nu deze mogelijkheid er niet meer is, kun je de gouden handdruk nog steeds als aanvullend inkomen gebruiken. Stort de volledige gouden handdruk bijvoorbeeld op je spaarrekening en maak periodiek een bedrag naar je betaalrekening over. Zo blijft je inkomen ook na je ontslag op niveau.

Wat te doen met een gouden handdruk? - Investeren

Vind je na je ontslag direct een nieuwe baan of beschik je ook na je ontslag over voldoende inkomen? Dan heb je verschillende opties om rendement te behalen over je gouden handdruk.  Denk bijvoorbeeld aan:

  • Sparen
  • Beleggen
  • Sparen voor aanvullend pensioen
  • Hypotheek aflossen
  • Overige opties

Sparen

Door je gouden handdruk op een spaarrekening te zetten kun je het geld op elk gewenst moment opnemen, mocht je het toch nodig hebben. Bovendien levert sparen gegarandeerd rendement op in de vorm van spaarrente. Kies je ervoor om te sparen? Kies dan voor de hoogste rente op spaarrekening, zodat je geen rente-inkomsten misloopt.

Tip! Je geld vastzetten op een deposito levert vaak een hoger rendement op. Vergelijk deposito’s om te zien welke bank de hoogste deposito rente biedt voor de looptijd van je keuze. Doorgaans geldt dat hoe langer de looptijd, hoe hoger de rentevergoeding. Houd er wel rekening mee dat je het geld tijdens de afgesproken looptijd niet zomaar kosteloos mag opnemen.

Beleggen

Je kunt je gouden handdruk ook beleggen. Beleggen brengt echter het risico van een negatief rendement met zich mee. Daar staat tegenover dat beleggen mogelijk juist een hoger rendement oplevert dan bijvoorbeeld sparen. In het artikel 'Sparen of beleggen?’ lees je meer over de verschillen en wanneer welke opties het meest verstandig is.

Aanvullend pensioen

Heb je bij je oud-werkgever onvoldoende pensioen opgebouwd? Dan kun je de gouden handdruk gebruiken om je pensioengat te dichten. Bijkomend voordeel hiervan is dat het saldo dat je opzij zet voor je pensioen niet meetelt bij de berekening van je eigen vermogen, waardoor je hier geen vermogensrendementsheffing over betaalt. Hoe dit precies werkt en wat de mogelijkheden zijn om te sparen voor aanvullend pensioen, lees je in het artikel 'Zelf pensioen opbouwen'.

Hypotheek aflossen

Een andere optie is de gouden handdruk te gebruiken om je hypotheek af te lossen. Een extra aflossing zorgt voor een lagere hypotheekschuld, waardoor je minder rente betaalt en je maandlasten lager liggen. Let wel op dat je bij de meeste hypotheken jaarlijks slechts een bepaald deel van de totale hypotheekschuld boetevrij mag aflossen. Check de voorwaarden van je hypotheek of neem contact op met je hypotheekverstrekker om te zien wat de mogelijkheden zijn.

Overige opties

Naast bovengenoemde mogelijkheden kun je je gouden handdruk ook op een andere manier investeren. Denk bijvoorbeeld aan crowdfunding, het verbouwen van je woning of zonnepanelen. Waar je je gouden handdruk ook in investeert, bekijk van tevoren goed wat de kosten, risico’s en (mogelijke) rendementen zijn, zodat je weloverwogen een keuze maakt.