Vermogensrendementsheffing ontwijken

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 20 december 2023

Met het einde van het jaar in zicht is het goed om eens naar je eigen vermogen te kijken. Je eigen vermogen op 1 januari bepaalt namelijk hoeveel belasting je in box 3 betaalt. Je betaalt deze vermogensrendementsheffing over je eigen vermogen dat hoger is dan 57.000 euro, of 114.000 euro voor fiscale partners. Ligt je eigen vermogen boven deze fiscale vrijstelling, dan zijn er enkele legale manieren om op de vermogensrendementsheffing te besparen, namelijk: 

  • Kleine schulden aflossen
  • Schenken
  • Grote kostenposten vooruit betalen
  • Groene spaarproducten
  • Aanvullend pensioen opbouwen

Kleine schulden aflossen 

Je mag je schulden die hoger zijn dan 3.700 euro (of 7.400 euro voor fiscale partners) aftrekken van je eigen vermogen. Wanneer je schuld onder deze drempel komt, is het verstandig om je vermogen te gebruiken om de schuld volledig af te lossen. Zo betaal je uiteindelijk minder vermogensrendementsheffing en ben je van je schulden verlost.

Vermogensbelasting ontwijken door te schenken 

Daarnaast kun je ervoor kiezen een deel van je vermogen te schenken aan bijvoorbeeld je (klein)kinderen, ouders, een ander familielid of vriend. Zorg er wel voor dat de schenking niet hoger is dan het vrijgestelde bedrag, anders betaalt de ontvanger alsnog belasting.

Tip! In het artikel ‘Vrijstelling schenkbelasting’ lees je hoeveel je mag schenken zonder belasting te betalen.

Betaal grote kostenposten alvast vooruit

Je bespaart eenvoudig op de vermogensrendementsheffing door dit jaar alvast enkele grote kostenposten voor volgend jaar vooruit te betalen. Hierbij kun je denken aan een vakantie, maar ook aan de aankoop van een auto of keuken, de premie van je zorgverzekering of een extra boetevrije aflossing op je hypotheek. Door deze bedragen dit jaar nog te betalen, neemt je eigen vermogen af en betaal je dus minder belasting.

Groene producten

Ook kun je een groene spaarrekening of met groencertificaat openen of groen beleggen. In dat geval kom je namelijk in aanmerking voor een verhoogde vrijstelling. Bekijk hier het overzicht van duurzaam sparen. Houd er echter wel rekening mee dat de vrijstelling alleen geldt voor beleggingen en/of spaarproducten met groencertificaat, zoals de groene spaarrekening van Rabobank of het groen deposito van ING Bank.

Aanvullend pensioen opbouwen

Tot slot kun je de vermogensrendementsheffing verlagen door een (extra) storting te doen op een bankspaarrekening of in een lijfrentepolis. Het vermogen dat je zelf opbouwt voor een aanvullend pensioen, is namelijk vrijgesteld van vermogensrendementsheffing. Hierbij geldt wel als voorwaarde dan je over jaarruimte of reserveringsruimte moet beschikken.