Tips spaarloonregeling opnemen

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 14 mei 2014

Sinds eind 2011 is het niet meer mogelijk een nieuwe spaarloonrekening te openen of geld bij te storten op je bestaande spaarloonrekening. Heb je een spaarloonrekening, dan kun je je spaarloon volledig opnemen of laten staan. In het laatste geval valt je spaarloon automatisch na vier jaar vrij. Dus spaarloon dat je in 2010 opbouwde, ontvang je op 1 januari 2015 automatisch op je tegenrekening. Maar wat als je je spaarloon wilt opnemen? Hoe doe je dit en is dit voordelig of juist niet?

Je spaarloon opnemen? Ga dan voor het maximale rendement en stort het op de spaarrekening met de hoogste rente! Vergelijk direct de rente van alle banken en open binnen twee minuten online de rekening met de hoogste spaarrente. Sparen hoogste rente>>

Hoe spaarloon opnemen?

Je neemt je spaarloon op door het opnameformulier van de bank die je spaarloon beheert in te vullen. Dit formulier kun je online invullen of opvragen bij de bank en per post opsturen. Nadat je het opnameformulier hebt ingevuld en opgestuurd, duurt het gemiddeld zo’n 5 tot 10 werkdagen voordat het spaarloon op je rekening is bijgeschreven.

Spaarloonregeling opnemen of laten staan?

Om te bepalen of spaarloon opnemen voor jou aantrekkelijk is of dat je het beter kunt laten staan, kijk je naar je eigen vermogen en naar de rente die de bank vergoedt.

De Belastingdienst rekent het saldo op je spaarloonregeling namelijk niet tot je eigen vermogen, waardoor je hier geen vermogensrendementsheffing over betaalt. Wanneer je het spaarloon laat uitkeren, valt het wel onder je eigen vermogen. Zodra je totale eigen vermogen hoger is dan de heffingsvrije grens, betaal je hier vermogensrendementsheffing over. Je kunt je spaarloon wellicht beter zo lang als mogelijk op de spaarloonrekening laten staan als je anders boven de heffingsvrije grens uitkomt.

Naast de vermogensrendementsheffing speelt de rente een rol. Over het tegoed op de spaarloonrekening ontvang je namelijk gewoon een rentevergoeding. Het exacte rentepercentage vind je op de site van de bank die je spaarloon beheert. Indien de rente op je spaarloonrekening lager is dan de rente op je vrij opneembare spaarrekening, is het opnemen van je spaarloon aantrekkelijk. Andersom geldt uiteraard hetzelfde. Maar je kunt het spaarloon ook opnemen en op een deposito zetten die loopt tot de oorspronkelijke einddatum. Zo komt het spaarloon op hetzelfde moment vrij, alleen ontvang je er een hogere rentevergoeding over.