Levensloop opnemen of niet?

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 28 juni 2013

Voor ongeveer driehonderd duizend werknemers is dit jaar het levenslooptegoed vrijgevallen. Als je op 31 december 2011 minder dan 3.000 euro had gespaard in de levensloopregeling, kreeg je het tegoed in één keer uitgekeerd. Had je op die datum meer gespaard, dan kun je kiezen: het levenslooptegoed laten staan of opnemen.

Levensloopregeling laten staan?

Je levenslooptegoed laten staan is een goede optie als je het geld nog niet direct nodig hebt. Het voordeel hiervan is dat dit geld op een fiscaalvriendelijke spaarrekening staat en je er dus geen vermogensheffing in box 3 over betaalt.

Daarnaast blijf je, als je het tegoed laat staan, rente ontvangen over het levenslooptegoed. En de spaarrente op een levenslooprekening is op dit moment bij de meeste banken nog steeds hoger dan de rente op een vrij opneembare spaarrekening bij dezelfde bank.

Nadeel van het geld laten staan is wel dat je inkomstenbelasting in box 1 betaalt over het volledige spaartegoed zodra dit vrijkomt.

Levensloop opnemen? Ga voor het maximale rendement! Vergelijk spaarrekeningen, stort je levenslooptegoed op de rekening met de hoogste rente en loop geen rente-inkomsten mis. Direct spaarrekening vergelijken >>

Levensloop opnemen?

Nam je het levenslooptegoed op in 2013, dan hoefde je slechts over 80 procent van het tegoed dat je tot 2012 hebt opgebouwd belasting te betalen. Het tegoed dat je na 2012 hebt opgebouwd, werd wel voor 100 procent belast. Nam je het tegoed dus op in 2013, dan kon je over een groot deel van het spaartegoed heel wat belasting besparen.

Daarnaast levert het opnemen van je levenslooptegoed natuurlijk een mooi extraatje op. Of je kunt het gebruiken om een periode van prepensioen te financieren als je bijna met pensioen gaat.

Voor je besluit het levenslooptegoed op te nemen, moet je er wel rekening mee houden dat dit invloed kan hebben op de toeslagen die je ontvangt van de Belastingdienst. Omdat de fiscus het opgenomen levenslooptegoed als inkomen ziet, kun je hierdoor je recht op huur- of zorgtoeslag kwijtraken.

Hoe levensloop opnemen?

Als je je levenslooptegoed niet wilt opnemen, hoef je uiteraard niets te regelen. Wil je het tegoed (deels) opnemen? Dan moet je hiervoor een formulier invullen, dat je kunt opvragen bij de bank of via je werkgever. De formulieren moeten zowel door jezelf als door je werkgever worden ingevuld.