Toetsingsinkomen

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 27 december 2023

Wat is toetsingsinkomen en hoe toetsingsinkomen berekenen?

Je toetsingsinkomen is het jaarinkomen van jou en je eventuele partner. De Belastingdienst gebruikt dit toetsingsinkomen om bepaalde toeslagen te berekenen. Bij de berekening voor de huurtoeslag speelt bovendien het inkomen van medebewoner(s) een rol. Maar hoe kun je nu eenvoudig je toetsingsinkomen berekenen?

Hoe berekent de Belastingdienst je toetsingsinkomen?

De Belastingdienst berekent je toetsingsinkomen aan de hand van je verwachte verzamelinkomen van het betreffende jaar. Je verzamelinkomen is het totaal van de inkomsten in box 1, 2 en 3 van het belastingstelsel. Om dit verwachte inkomen te berekenen, gaat de Belastingdienst uit van het verzamelinkomen van het jaar daarvoor, zoals bij de belastingaangifte van dat jaar is berekend. Verwacht je dat je verzamelinkomen stijgt of daalt ten opzichte van het jaar daarvoor? Dan dien je hier bij de berekening rekening mee te houden.

Toetsingsinkomen berekenen zonder vast inkomen

Als je in de voorgaande jaren geen inkomen hebt gehad, kun je je bruto jaarsalaris schatten door je maandinkomen met dertien (twaalf maanden + vakantiegeld) of veertien (twaalf maanden + vakantiegeld + eindejaarsuitkering) te vermenigvuldigen.

Let op: Geef het op tijd aan de Belastingdienst door als je inkomen gedurende een jaar toe of afneemt. Dit doe je op Mijn toeslagen.

Exact toetsingsinkomen berekenen

Met behulp van de Rekenhulp toetsingsinkomen bereken je je exacte toetsingsinkomen. Bij het invullen van deze rekenhulp is het verstandig om je laatste (voorlopige) aanslag inkomstenbelasting bij de hand te hebben. Mocht je een partner of huisgenoot hebben, zorg dan dat je ook beschikt over zijn/haar aanslag inkomstenbelasting.

Welke toeslagen worden beïnvloed door toetsingsinkomen?

Je toetsingsinkomen beïnvloedt de hoogte van de volgende toeslagen:

  • Huurtoeslag
  • Zorgtoeslag
  • Kindgebonden budget
  • Kinderopvangtoeslag

Let op! Voor al deze toeslag geldt dat hoe hoger je toetsingsinkomen, hoe lager de toeslag die je ontvangt.