Welke bank geeft de meeste rente?
Redactie Sparen.nl

Een zo hoog mogelijke spaarrente, dat wil natuurlijk iedereen. Zelfs nu de spaarrentes historisch laag zijn, loont het om te kijken of je bij een andere bank wellicht meer rente over je spaargeld krijgt. Maar welke bank geeft nu de meeste spaarrente? Rente spaarrekening. De hoogste rente op een spaarrekening vind je meestal bij buitenlandse bank, zoals BigBank uit Estland, Renault Bank uit Frankrijk en Nordax Bank uit Zweden. Spaar je liever bij een Nederlandse bank? Dan vind je de hoogste rente meestal bij banken als bunq, LeasePlan Bank, NIBC en Centraal Beheer.

Lees verder
Ontwikkeling spaarrente en prognose
Redactie Sparen.nl

Tussen 2016 en 2022 stonden de spaarrentes op een historisch laag niveau. Spaarrekeningen waarbij je 0 procent rente kreeg of zelfs een negatieve rente moest betalen, waren normaal. Gelukkig zijn de spaarrentes sinds juli 2022 juist weer aan het stijgen. De spaarrenteverhogingen volgen elkaar nog steeds in rap tempo op. In dit artikel lees je alles over hoe de spaarrente zich de afgelopen 30 jaar heeft ontwikkeld en onze prognose voor de spaarrente van de komende tijd. Ontwikkeling spaarrente afgelopen 30 jaar.

Lees verder
Wat kost de studie van je kind?
Redactie Sparen.nl

Als ouder wil je je kind waar mogelijk helpen met zijn of haar studie, bijvoorbeeld door een financiële bijdrage te leveren. Toch is het vaak moeilijk in te schatten hoeveel je opzij moet zetten voor de studie van je kind. Daarom vind je in dit artikel een overzicht van kosten waarmee je te maken krijgt bij de studie van je kind. Let op: Het is vrijwel onmogelijk de exacte studiekosten van je kind vooraf te bepalen. Deze kosten hangen namelijk af van verschillende factoren, zoals de looptijd van de studie en een eventuele stage in het buitenland.

Lees verder
Groen spaardeposito met belastingvoordeel
Redactie Sparen.nl

Om investeringen in milieuvriendelijke projecten te stimuleren, geeft de overheid een belastingvoordeel op groene beleggingen en spaarproducten. Zo kun je bijvoorbeeld groen sparen met belastingvoordeel op een groen spaardeposito. Maar wat houdt het belastingvoordeel precies in en welke groene spaardeposito’s bieden dit voordeel? Groen deposito - Uitleg belastingvoordeel. Spaar je op een groen spaardeposito, dan profiteer je van twee belastingvoordelen. Je heffingsvrije vermogen in box 3 groeit en je profiteert van een heffingskorting.

Lees verder
Welke bank past bij mij?
Redactie Sparen.nl

Het aantal banken dat actief is op de Nederlandse spaarmarkt, groeit gestaag. Daardoor heb je steeds meer mogelijkheden bij het kiezen van een bank. Maar hoe vind je nu de bank die het best bij je past? Baseer je de keuze alleen op rente of kijk je ook naar de idealen van de bank? Welke bank past bij mijn idealen?. Om te kijken hoe het investeringsbeleid van een bank scoort op bepaalde duurzame thema’s, kun je de site Eerlijke Bankwijzer raadplegen. Hier zie je welke banken goed presteren op het gebied van bijvoorbeeld dierenwelzijn, natuur en mensenrechten. Maar het is ook mogelijk de banken te vergelijken op arbeidsrechten (veilig werk en eerlijk loon voor werknemers) en het bonusbeleid. Je vergelijkt dus de banken op de idealen waar jij veel waarde aan hecht.

Lees verder
Sparen of uitgeven?
Redactie Sparen.nl

Nederlanders zijn gek op sparen. We hebben met zijn allen honderden miljarden euro’s op de bank staan in de vorm van tegoeden op spaarrekeningen en deposito’s. Maar is het nu echt wel nodig om zoveel te sparen? Geld uitgeven is immers veel leuker en stimuleert ook nog eens de economie, zoals veel politici de spaarder op het hart drukken. Sparen of uitgeven – Hoe keuze maken?. Om te bepalen wat verstandiger is moet je eerst kijken of je op dit moment voldoende spaargeld hebt als financiële buffer. Je moet immers wel wat geld achter de hand hebben voor als je wasmachine of je auto het ineens begeeft of voor als je een onverwacht hoge rekening op de deurmat krijgt. Meer over hoeveel spaargeld je nodig hebt als financiële buffer, lees je in het artikel: ‘Hoeveel spaargeld heb je nodig?’. 

Lees verder
Meer artikelen aan het ophalen