Weblog

Kosten betaalrekening nemen toe

Teun van MullekomLaatst gewijzigd op 17 december 2013

Verschillende banken verhogen de kosten van hun betaalrekening per 1 januari. Bij onder meer Rabobank, ABN AMRO, ASN Bank en Triodos wordt het duurder om een betaalrekening te hebben. De verhoging bij ASN Bank is met 25 procent (van 1 naar 1,25 euro per maand) relatief het hoogst. Grootbanken SNS en ING wijzigen hun tarieven niet.

Tip! Op zoek naar de kosten van een betaalrekening per bank? Op deze site kun je zelf alle betaalrekeningen vergelijken op kosten, bankieren- en transactie mogelijkheden.

Waarom kosten voor betaalrekening?

Betaalrekeningen zijn voor kinderen, jongeren en studenten bij de meeste Nederlandse banken gratis. Voor niet-studerende volwassenen kost een betaalrekening enkele tientjes per maand. De bank brengt deze kosten in rekening voor het beheer van de rekening. Hoeveel je precies voor een betaalrekening betaalt, hangt voor een groot deel af van de mogelijkheden van de rekening. Krijg je een gratis creditcard? Wat kost het om een extra pinpas aan te vragen? Wat zijn de kosten van pinnen in het buitenland? Doorgaans geldt dat hoe meer mogelijkheden en hoe beter de service, hoe duurder de betaalrekening.

Grootbanken als ABN AMRO, ING en Rabobank bieden verschillende betaalrekeningen aan. Ze bieden je de mogelijkheid om te kiezen tussen een goedkope, eenvoudige betaalrekening of een wat duurder, uitgebreider betaalpakket.

Kosten betaalrekening en rente

Naast de kosten van de betaalrekening is het ook belangrijk om te kijken naar de opbrengsten. Sommige banken vergoeden namelijk rente op je betaalrekening. Op dit moment bieden ASN Bank, Knab en SNS Bank een betaalrekening waarop je rente ontvangt over je saldo.

Let op: De rente die je ontvangt over het saldo op je betaalrekening ligt een stuk lager dan de hoogste rente op een spaarrekening. Rente op een betaalrekening is weliswaar mooi meegenomen, maar om een hogere rente te ontvangen kun je je geld dus beter op een spaarrekening zetten.

Reacties