Weblog

Hoeveel spaargeld moet je hebben?

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 10 augustus 2014

De crisis zorgt ervoor dat Nederlanders steeds vaker hun financiële reserves aanspreken. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit blijkt namelijk dat bijna 45 procent van alle huishoudens te weinig spaargeld achter de hand heeft. Een kwart van de huishoudens heeft zelfs helemaal geen spaargeld. Maar hoeveel spaargeld moet je eigenlijk hebben?

Sparen voor een buffer? Loop geen rente-inkomsten mis! Vergelijk alle banken en open direct online de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Rente van banken vergelijken >>

Hoeveel spaargeld heb je nodig?

Een financiële reserve of financiële buffer gebruik je om onverwachte kosten te betalen, zoals de reparatie van de auto of vervanging van de diepvries. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft de minimale hoogte van deze buffer bepaald, waarbij het keek naar verschillende factoren. Hoeveel spaargeld je minimaal moet hebben, hangt onder meer af van:

  • Gezinssituatie
  • Koopwoning / huurwoning
  • Autobezit

In onderstaande tabel vind je de minimale buffer in verschillende situaties, zoals het Nibud deze heeft vastgesteld.

Situatie Minimale buffer
Alleenstaand, huurwoning, zonder auto 3.550 euro
Stel, huurwoning, auto van 5.000 euro 4.000 euro
Stel, twee kinderen, koopwoning, auto van 10.000 euro 5.000 euro

Tip! Wil je precies weten hoeveel spaargeld je minimaal nodig hebt in jouw situatie? Gebruik dan de bufferberekenaar.

Let op: Zoals gezegd gaat het hier om hoeveel spaargeld je minimaal moet hebben. Vooral wanneer je in een koopwoning woont en een eigen auto bezit, is het verstandig om meer te sparen.

Hoeveel spaargeld nodig en op welke rekening?

Sparen voor een financiële reserve kan het beste op een vrij opneembare spaarrekening. Mocht de diepvries het begeven of de auto naar de garage moeten, dan heb je het geld immers meteen nodig. Bij een deposito betaal je echter een boete voor een tussentijdse opname. Het is dus verstandig om een financiële buffer op een vrij opneembare spaarrekening onder te brengen.

Tip! Het is verstandig om op een aparte spaarrekening of binnen een apart spaarpotje te sparen voor je financiële buffer Op die manier heb je een duidelijk overzicht; je ziet namelijk precies hoeveel je hiervoor spaart en je verwart het niet met het spaargeld voor bijvoorbeeld een vakantie. Wil je een nieuwe spaarrekening openen? Vergelijk dan eerst alle banken en vind direct een spaarrekening met een hoge rente.

Reacties