Bouwsparen

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 01 januari 2019

Als je in de toekomst een eigen huis wil kopen, moet je wellicht zelf spaargeld inleggen. De Commissie Structuur Nederlandse Banken onder leiding van oud-Rabobank-topman Herman Wijffels adviseert namelijk om de maximale hypotheek te verlagen naar 80 procent van de woningwaarde. Het zogenoemde bouwsparen zou ervoor moeten zorgen dat je op een fiscaal vriendelijke manier de overige 20 procent kunt sparen voor de aankoop van je woning. Maar wat is bouwsparen precies?

Wat is bouwsparen?

Het bouwsparen moet er dus voor zorgen dat je fiscaal voordelig kunt sparen voor de aankoop van je woning. Een voorbeeld zou zijn dat jongeren tot bijvoorbeeld 35 jaar, veelal starters op de woningmarkt, dan (een deel van) hun pensioenopbouw inzetten voor de aanschaf van een woning.

Het bouwsparen zou volgens SNS bank uit een spaar- en leenfase moeten bestaan. Sluit je een bouwspaarcontract af, dan start de spaarfase. Je spaart geld tegen een vooraf vastgestelde rente. Bovendien vergoedt de overheid mogelijk een extra rente over het gespaarde tegoed om het sparen te bevorderen.

Op het moment dat je een woning koopt, krijg je de mogelijkheid om een lening af te sluiten ter hoogte van het bedrag dat je tot dan toe gespaard hebt. Heb je bijvoorbeeld 25.000 euro gespaard, dan mag je maximaal 25.000 euro lenen. De hoogte van de leenrente is al bij het afsluiten van het contract bekend en lager dan de rentes op de kredietmarkt. De goedkope lening is dus een van de voordelen van het bouwsparen.

Deze constructie van bouwsparen stimuleert dus aan de ene kant de ‘spaarzin’ (hoe meer je spaart, hoe meer je voordelig kunt lenen). Tegelijkertijd realiseer je, door de verplicht versnelde aflossing, een snelle verlaging van de schuld. Een bijkomend voordeel is dat je weet waar je aan toe is. Bij het tekenen van de bouwspaarovereenkomst weet je immers de hoogte van zowel de spaar- als leenrente, voor de hele contractduur.

Bouwsparen buitenland

In verschillende Europese landen, zoals Duitsland en Luxemburg, kent men al een vorm van bouwsparen. Volgens SNS Bank heeft het bouwsparen zich in deze landen bewezen.